Kyläyhteisö

TalvellaPohja

Toimeliaisuus Luopioisissa näkyy rikkaassa yhteisöelämässä. Katso, kokeile ja soita, jotta kuulet milloin ja miten voit tulla mukaan. Saatat päästä hyvään - tai ainakin hauskaan - seuraan. Tervetuloa mukaan!

YHDISTYKSIÄ JOKAISEEN MAKUUN

Luopioisten kyläyhteisön vankkana perustana ovat toimivat yhdistykset. Vanhimmat niistä ovat jo sata vuotta vanhoja. Yksi näistä on Luopioisten maamiesseura. Yhdistystoimintaan on tullut ajan myötä uusia toimijoita ja uusia tehtäviä.

Kukkia-Seura ja Kukkian maa-ja kotitalousnaiset ovat molemmat yli 70-vuotiaita virkeitä ja aktiivisia yhdistyksiä. Yhdistystoiminnan "keski-ikäisiä" ovat esimerkiksi Luopioisten Yrittäjät ja Luopioisten Atleetit, jotka ovat toimineet yli 40 vuotta. Kukkian kädentaitajat on toiminut jo yli 20 vuotta.

Nuorempaa yhdistystoimintaa edustavat esimerkki Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ja Muodonmuutoksia, jotka toimivat Mikkolan pihapiirissä hallinnoiden pihapiirin tiloja ja tuottavat monenlaisia kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä. Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetan tuottamat dokumenttielokuvanäytännöt ja Muodonmuutoksia ry:n tuottamat tieteen ja taiteen kysymyksiä käsittelevät luennot ovat jo legendoja.

Luova Luopioinen tuottaa jatkuvasti yhdistyksiä, jotka tuovat sykettä kyläkuvaan. Viimeisimpiä ovat Tupenpurijat sekä vuonna 2022 kyläkuvaan tulleet Luopioisten kyläyhdistys sekä Kukkian kirkkovene Aallotar, joka vie eteenpäin kirkkovenekulttuuria Kukkialla. Tupenpurijat tuottaa liikuntaa liittyvä palveluja ja yhdistys on toteuttanut mm. Luopioisten frisbeegolfradan.

Leader

 

TOIMINTAA KUKKIAN SEUDUN KEHITTÄMISEKSI 

Luopioisten kyläyhteisön menestystekijä on yhdistysten välinen yhteistyö, joka perustuu sille, että ihmiset saattavat olla mukana usean eri yhdistyksen toiminnassa. Tieto ja ideat kulkevat yhdistysten välillä. Viime aikoina myös vapaa-ajan asukkaat ovat tulleet mukaan yhteisöihin. Yksi menestystekijä on ollut myös hyvien kokoontumispaikkojen olemassaolo. Uusin tällainen on HUB Toivola, joka on ajan hengen mukainen av-kokoustila.

Luopioisissa tapahtuu paljon. Kesäkausi on luonnollisesti vilkkain mutta tapahtumia riittää myös syksylle ja talvelle. Monilla isolla tapahtumilla on pitkä perinne. Näitä ovat Kunnan kesäpäiväkahvit Pytingin puistossa kesä-heinäkuun vaihteessa, Mikkelinmäen kotiseutujuhla sekä kirkkoveneiden vastaanotto ja jumalanpalvelus kirkastussunnuntaina, Pimmeemmän kaupan ilta lokakuun lopussa sekä Luopioisten joulunavaus marras-joulukuun vaihteessa. Yhteistä näille tapahtumille on se, että ne toteutuvat usean eri toimijan, yhteisön, yrityksen ja yksityishenkilön, yhteistyönä.

Yhdistystoiminnan ohella omaehtoinen toiminta kukoistaa Luopioisissa. Ihmiset uskaltavat tehdä aloitteita ja ryhtyä toimeen. Uudet ideat lähtevät liikkeelle usein tällä tavalla. Toimeliaisuudesta on hyvä esimerkki kylän raitin alussa oleva näyttävä Luopioinen -kyltti ja uimarannan jo kertaalleen poistetun hyppytornin ottaminen käyttöön. Yhdistykset astuvat kuvaan mukaan sitten, kun tarvitaan rahoitusta, toiminnan jatkuvuutta ja viranomaisyhteyksiä.

Yhdistykset ovat oppineet hyödyntämään erilaisia rahoitusmuotoja. Näistä ehkä tärkeimpiä ovat erilaiset EU-tuet, jotka usein kanavoituvat Pirkan Helmi ry:n kautta. Tukien avulla yhdistyksistä on tullut voimakkaita ja erilaistuneita alueen kehittäjiä. Tunnetuimpia hankkeita ovat Luopioisten Yrittäjien Kukkian matkailuhankkeet: Tervetuloa Kukkialle, Kulttuurin Kukkia, Kukkia Virkistyskäyttöön ja Kukkia maailmalle. Luopioisten Säästöpankkisäätiö antaa merkittävää tukea yhdistyksille jakamalla apurahoja alueen elinvoimaisuuden, hyvinvoinnin ja taloudellisen kehityksen tukemiseksi.

KylaKokous

 

KOTISEUTUTYÖTÄ 70 vuotta

Juuri 70 vuotta täyttäneen Kukkia-Seuran historia on pitkä, mutta seurassa kannatetaan edelleen samoja arvoja ja pyrkimyksiä kuin sen perustamisen aikaankin – Luopioisten identiteetin ylläpitoa, luopioislaisen kulttuurin vaalimista ja sen tallentamista ja seuraamista. Vaiheikkaan historian kuluessa vuonna 1952 perustetun seuran seuran ydin on säilynyt hyvin samanlaisena.

Jo seuran alkutaipaleella otettiin kantaa nykyäänkin ajankohtaiseen seudun identiteettiin liittyvään kysymykseen. Ensimmäisiä seuran päätöstä kaivannut asia toiminnan alussa oli seuran nimi – Luopioinen-seura tuntui aktiiveista kankealta, joten tuore yhdistys sai sointuvammin nimekseen Kukkia-Seura.

Seura tunnetaan vuosittaisista päätapahtumastaan Kirkastussunnuntain kotiseutujuhlasta Mikkelinmäellä. Seura toimii aktiivisesti Luopioisten kotiseutumuseon sekä Mikkelinmäen torpparimuseon hyväksi. Ensi kesänä seura organisoi Mikkelinmäen torpparimuseon kattojen uusimisen, kattomateriaalit kustantaa kunta mutta kattamistyö tehdään suurimmalta osin talkootyönä, yhteistä puuhaa siis luvassa ensi kesällekin.

– Toivon, että pystymme jatkossakin vaalimaan perinteitä ja erityisesti onnistumaan innostamaan ihmisiä kotiseutuasiassa. Merkillepantavaa onkin kesäasukkaiden suuri innostus seutua kohtaan. Lähes puolet nykyisistä seuralaisista onkin kesäasukkaita ja heitä on johtokunnassa asti, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Tomi Riihiranta. Kurkista Luopioisten historiaan.

Seuran suuri ponnistus on itsenäisen Luopioisten kunnan ajan historian kirjoittaminen, kirja julkaistiin kesällä 2022.Työssä syntyi kattava tausta-aineisto, Luopioisten aineistopankki.

Luopioisten Historia

  

TOIMEEN TARTUTAAN

Omaehtoinen toiminta kukoistaa Luopioisissa. Ihmiset tekevät aloitteita ja ryhtyvät toimeen. Uudet ideat lähtevät liikkeelle usein tällä tavalla.

Avoin Topparoikka-ryhmä tekee yleishyödyllistä talkootyötä. Tästä on erinomainen esimerkki Pyykkisaaren pitkospuut ja laavu. Kimmokkeen työlle antoi Vanajavesikeskuksen suorittama Pyykkisaaren lintutornin kunnostus. Topparoikka-ryhmän seuraava kohde on Mikkelinmäen torpparimuseon kattojen uusinta, joka ajoittuu pääosin kevääseen 2023. Tervetuloa mukaan työhön!

Luopioisiin syntyi oma kyläpuistikko Isoniitylle. Puistikon nimi on Omppupomppu.. Sen pation pöytä ja penkit on tarkoitettu kaikille niille, jotka syystä eli toisesta sattuvat Omppikseen poikkeamaan tai ihan vain muuten kohdalle eksymään. Toivomme ja odotamme, että se vuosien myötä kasvaa pieneksi paratiisiksi keväisin kukkivine hedelmäpuineen ja kypsyvine herkkuineen. Istuta hedelmäpuu tai marjapensas ja nauti puistikon kasvusta ja siitä, että saat jakaa hedelmiä ja marjoja kyläyhteisössä.

Rajalansaaren savusauna lämpiää kesäkeskiviikkoisin yleisösaunana. Suosituksi tulleen yleisösaunan lämmityksen hoitavat talkoolaiset, Rajalansaaren saunatontut. Jos olet kiinnostunut savusaunan lämmittämisestä, niin tule mukaan ryhmään. 

 Topparoikka

 

KOKOONTUMISEN PAIKKA

Kokoontumistiloja on Luopioisissa monenlaisia ja monen eri tarpeeseen. Kokoustilojen ehdoton ykkönen on perinteinen ja kaunis Pytingin valtuustosali, se Metsolat-televisiosarjasta tuttu. Valtuustosaliin sopii noin 20 henkilöä. Kun kokoustetaan isommin, niin Pytingin naapuritalosta, Mikkolan Navetalta löytyy luentosali, joka sopii myös monenlaisiin yleisötilaisuuksiin. Pieniin, alle kymmenen henkilön, kokoontumisiin tarjoaa HUB Toivola erinomaiset olosuhteet. Siellä on ajanmukainen av-laitteisto, joten kokouksiin saadaan tarvittavat etäyhteydet helposti.

Kokoustiloja voi varata käyttöönsä Luopioisten kuntainfosta, joka sijaitsee Pytingin alakerrassa.

Valtuustosali

 

KUNNAN KESÄPÄIVÄKAHVIT

Kunnan kesäpäiväkahvien perinne alkoi Luopioisten kunnan henkilöstön kesälomalle lähdön rentona tapahtumana, jolla tavoiteltiin myös mökkiläisiä ja jossa markkinoitiin myös kunnan tontteja. Perinne on jatkunut pääosin entisellään. Kesäpäiväkahveja vietetään Pytingin puistossa kesä-heinäkuun vaihteen lauantai-aamuna. Tapahtuma alkaa vellikellon soitolla klo 8.30, jonka jälkeen on kahvitarjoilu. Ohjelmassa on kunnan edustajan puhe ja musiikkiesityksiä.

Seuraavat kesäpäiväkahvit on lauantaina 29.6.2024.

Kesapaivakahvit2

 

KIRKASTUSSUNNUNTAI

Kirkastussunnuntaihin liittyvät Luopioisten vanhimmat perinteet. Kirkastussunnuntain jumalanpalveluksen Luopioisten kirkkoon on tultu kirkkoveneillä ja hevosilla Kukkian kylistä jo 1800-luvulla. Nykypäivänä, kirkkoveneiden vastaanottoa klo 9 kirkonkylän uimarannalla on seuraamassa runsas yleisö. Rannasta mennään kirkkokahveille ja sitten kirkastussunnuntain jumalanpalvelukseen. Jumalanpalveluksen jälkeen, klo 12, alkaa Mikkelinmäellä kotiseutujuhla, joka päättyy perinteiden mukaisesti Hämäläisten lauluun vaikka laulu on nykyisin Kanta-Hämeen maakuntalaulu.

Kirkastussunnuntain seuraava ajankohta on 14.7.2024.

Kotiseutujuhla2

 

PIMMEEMMÄN KAUPAN ILTA

Pimmeemmän kaupan ilta järjestetään lokakuun viimeisenä perjantaina. Se kokoaa kylän raitille runsaasti yleisöä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Ilta huipentuu ilotulitukseen tai muuhun valoesitykseen Pytingin puistossa.

Seuraavan kerran Pimmeemmän kaupan ilta on perjantaina 25.10.2024.

Pimmeempi

 

LUOPIOISTEN JOULUNAVAUS

Luopioisten Joulunavauksellakin on jo pitkä traditio. Se järjestetään marras-joulukuun vaihteen lauantaina, 1.adventtisunnuntain edellä. Tapahtuma alkaa kirkonkylän koululta, jossa on joulumyyjäiset ja oppilaiden musiikillinen joulukahvila. Tämän jälkeen koulun oppilaat marssivat torille sytyttämään torikuusen kynttilät. Samassa yhteydessä kuullaan Luopioisten Yrittäjien ja Luopioisten kappeliseurakunnan joulutervehdykset. Tapahtuma huomioidaan myös Korvatunturilla, sillä paikalla on sieltä arvovaltainen edustaja. Mikkolassa on myös joulun tunnelmointia koko päivän.

Seuraavan kerran joulunavaus järjestetään lauantaina 2.12.2023

Joulunavaus