Vapaa-aika

VapaaAikaPohja

Vapaa-ajan viettomahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset Luopioisissa, koska täällä luonto, liikunta ja kulttuuriaktiviteetit ovat lähellä toisiaan. Mitä haluaisit tehdä? Filosofoida ventovieraan kanssa savusaunan hämyssä tai nostaa painoja yksin vasta varustetulla kuntosalilla tai istahtaa neulomaan ja juomaan kahvia tai katsoa dokumenttielokuvia? 

Kaikki on mahdollista Luopioisissa. Aina löytyy joku, joka osaa kertoa mitä ja missä, jos sivuiltamme ei tietoa suoraan löydy!

Tiesitkö, että ...

Matonpesupaikka on puhdistamon vieressä, osoitteessa Rihankuja 4.
Kirjasto toimii myös omatoimikirjastona (sisäänpääsy ja lainaustapahtumat suoritetaan kirjastokortilla) ja aineistoja voi varata koko Pirkanmaan laajuisesti Piki-verkkokirjastosta.
Rantakeskuksesta löytyy vierasvenelaiturin vierestä soutuvene, jota voi lainata.
Jäteasema on kesäkautena auki myös keskiviikkoisin klo 15-18.
Luopioisten torilla, torimökin seinällä, on vesipiste.
Kalastuslupia myydään Hilma & Olgassa.
Valokopioita voi ottaa ja dokumentteja skannata Luopioisten kuntainfossa sekä Luopioisten kirjastolla sen palveluaikoina.
Koulunmäen perhepuistossa voi pelata tennistä.
Niemikunnantien alusta löytyy Luopioisten toinen uimapaikka.
Suomen yksi läntisimmistä sisämaassa sijaitsevista kalliomaalauksista sijaitsee Luopioisissa ja tunnetaan nimellä Salmenkallion kalliomaalaus.
Sappeen matkailukeskus laskettelurinteineen, seikkailupuistoineen ja mökkeineen on vain 12 km päässä Luopioisista.
Luopioisten kirjastossa voi lukea satoja sanoma- ja aikakauslehtiä digitaalisesti (ePress) kirjaston omatoimiaikoina.

 

Ulkoilukylä

Elämys- ja seikkailumatkailu ovat matkailun kansainvälisiä isoja trendejä. Näiden ns. kovien matkailutuotteiden rinnalle on syntymässä esimerkiksi Keski-Euroopan alppikylissä pienempimuotoinen ja pehmeämpi kylämatkailutrendi, joka perustuu tavallisiin liikunta-aktiviteetteihin.

Uusi ulkoilutrendi yhdistettynä Luopioisten erinomaisiin lähiliikuntamahdollisuuksiin, kauniiseen järviluontoon ja palveluihin on synnyttänyt Luopioisten ulkoilukylän. Ulkoilukylä hyödyntää seudun ns. matalan kynnyksen ja lähekkäin toisiaan olevia liikuntamahdollisuuksia, eli aktiviteetteja, jotka ovat suurelta osin ilmaisia ja muutenkin helposti saavutettavia ja käytettäviä.

UlkoilukyläaKartta

Ulkoilukylän peruspilareita ovat Luopioisten kirkonkylän lähipalvelut, Koulunmäen perhepuisto ja Rantakeskus, joita yhdistää keskustasta rantaan johtava Rajalantie. Peruspilareihin  kuuluvat myös Mikkolan alue, Luopioisten museot ja Luopioisten liikuntapuisto. Ulkoilun monipuolisuutta täydentävät lisäksi Pyykkisaaren, Vohlisaaren sekä Rajalansaaren ulkoilumahdollisuudet. Kaiken tämän ympärillä on kukkea, sokkeloinen, kaunis ja karu Kukkiajärvi sekä Laipanmaan retkeilyalue.

Metsäkylpy

Metsäkylpy on tietoista läsnäoloa luonnossa. Se antaa keinoja stressin hallintaan ja rauhoittumiseen. Luonnossa vietetty aika lisää tutkitusti hyvinvointia. Metsäkylpy rauhoittaa tehokkaasti kehon ja mielen. Metsäkylvyssä pysähdytään luonnon äärelle ihmettelemään ja rauhoittumaan.

Metsässä oleskelulla on paljon positiivisia vaikutuksia sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnillemme. Tutkimusten mukaan jo 10-20 minuuttia luonnossa kohottaa mielialaamme, laskee stressitasoamme, verenpainettamme ja hengitystiheyttämme sekä vähentää negatiivisia tuntemuksia, kuten ahdistuneisuutta, masennusta ja aggressiota. Pidemmän luonnossa oleskelun on tutkittu vaikuttavan myös kehomme kykyyn puolustautua sairauksia vastaan. Metsässä oleskelu parantaa tarkkavaisuuttamme ja antaa meille myönteistä energiaa ja elinvoimaisuutta.

MetsakylpyRimpinmaa

Ulkoilukylä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet metsäkylpyyn. Eväät mukaan kirkonkylän kaupasta ja kävely Pyykkisaaren pitkospuille. Metsäkylpy alkaa tästä. Matkalla ja laavulla eväitä syödessä voi kuunnella luonnon ääniä, tuntea luonnon tuoksuja ja kohta huomaat, että luonto herää eloon ja että luonto on muutakin kuin maisema. 

Luopioisten liikuntapuisto on toinen erinomainen paikka luonnossa liikkumiseen. Ympäristö on monipuolinen mäkineen, jäkäläkallioineen, suolämpäreineen ja metsässä on vaihteleva polkuverkosto. Liikuntapuistossa voi ulkoiluun liittää erilaisia liikunta-aktiviteetteja, vaikkapa frisbeegolfia ja maastopyöräilyä tai hyötyaktiviteetteja kuten marjojen ja sienten poimintaa.


Kyläkylpy

Luonnossa liikkumisen ohella ulkoilukylä tarjoaa rentouttavan vapaa-ajan kokemuksen: kiireetön kävely kylän raitilla. Vastaan tulevat kylän asukkaat tervehtivät käden heilautuksella, tapa, joka on helppo oppia. Istut penkille ja saatat saada koiran rapsutettavaksi tai kuulla tarinoita elämästä Luopioisissa. Ravintola Liekin terassi on myös ulkoilijoiden suosiossa.

Talvella kyläkylvyn voi tehdä luopioislaisittain potkukelkalla, jonka voi lainata ulkoilutoimistolta.

Raitilla

Kyläkylvyn terveysvaikutukset ovat verrattavissa metsäkylvyn vaikutuksiin. Siinä, missä metsäkylvyn vaikutukset liittyvät omaan luontokokemukseen, kyläkylvyssä haetaan yhteisöllisyyskokemusta. Emme ole maailmassa yksin ja toinen ihminen on lähellä.

Kyläkylvyn voi kokea myös osallistumalla tapahtumiin, joita riittää Luopioisissa ja sen ympäristössä runsaasti. Voit myös tulla mukaan yhteiseen toimintaan, kuten Topparoikka-talkooporukkaan, Omppupomppu -kyläpuistikkoryhmään, savusaunan lämmittäjiin, kirkkoveneen kunnostajiin tai vaikkapa kokemaan yhdessä talviverkkoja.

Haiku

 

Ulkoilutoimisto

Ulkoiluun liittyviä välineitä voi lainata ja vuokrata ulkoilutoimistosta, joka sijaitsee aivan kylän keskellä. Toimistolta löytyy esimerkiksi kanootteja, suppilautoja ja sähköpyöriä. Talvella toimiston edessä on potkuriparkki.

Ulkoilutoimisto2 

Melomaan Luopioisista

Luopioisten rantakeskus on hyvä lähtöasema melontaretkille sokkeloiselle, satojen saarien ja niemenkärkien Kukkialle. Lähin melojalle sopiva retkipaikka on jo noin 15 minuutin melonta-ajan päässä, Anninsaari, joka on hyvä ilta-aurinkopaikka. Rajalansaaren kiertäminen on myös hyvä tapa tutustua melontaan Kukkialla. Ulkoilutoimistosta voi vuokrata kanootteja. 

Melomaan2

 

Retkiluistelu ja kelkkaretkeily

Talvikausi tuo jääkannen Kukkialle. Puhtaan valkoinen ja auringon valoa täynnä oleva maailma antaa ulkoilijalle monenlaisia mahdollisuuksia. Pelkkä kävely jääkannella on monelle elämys. Myös kalastukseen jäät tuovat uuden helpon mahdollisuuden, pilkkimisen.

Talvisiin harrastuksiin kuuluu myös yhä suositummaksi tullut talviuinti, jota voi harrastaa Vohlisaaren rantasaunalla maanantaisin ja torstaisin klo 16-20.

Aivan kirkonkylän kupeeseen, Vohlisaaren Mikkolanlahdelle, aurataan retkiluistelurata. Samassa ympäristössä jääolojen ja lumitilanteen salliessa harrastetaan talvigolfia kirkkailla oransseilla palloilla. Golfkärryinä toimivat luonnollisesti potkukelkat. Potkuri on oiva apuväline muutenkin jäällä liikkumiseen erityisesti kevättalvella. Ota eväsreppu mukaan ja lähde jäälle potkuttelemaan, ota eväät esiin aurinkoisella rantakalliolla.

PotkuriKooste
 

Pihtilampi

Pihtilampi on yksi kauneimmista Laipanmaan retkeilykohteista.  Se on helposti saavutettavissa, koska sinne pääsee helposti autolla. Pihtilampi kuuluu Laipanmaan retkeilyverkostoon ja sieltä löytyy Laipanmaan opastetaulu, laavu, tulipaikka ja puucee.

Metsäkirkko on perinteinen kesäinen Luopioisten kappeliseurakunnan järjestämä tapahtuma Pihtilammella.  Pihtilammen tunnelmasta ja rauhasta kertoo Janne Veston laulu "Pihtilampi".

PihtilampiKoste

 

Vapaa-ajan palvelukohteita