Pyykkisaari

PyykkisaariTitle

Pyykkisaaresta on syntynyt uusi retkeilyn keidas lähiulkoilun käyttöön aivan Luopioisten keskustan kupeeseen. Saareen pääsee veneellä ja kanootilla; saareen on Luopioisten rantakeskuksesta vesitse matkaa noin yhdeksän kilometriä näyttävää reittiä Holjan salmen kautta. Pyykkisaaren uusi laavu on merkittävä lisä Kukkiajärven vesiretkeilymahdollisuuksiin.

Kohde on kuitenkin maitse niin lähellä, että sinne on helppo tehdä noin puolen kilometrin piknik-retkiä suoraan kylän keskustasta kävellen. Kohde on luonnonkaunis, ja lintutorni tuo oman ulottuvuuden luonnon tarkkailuun. 

Lintutorni

Mikkolanlahden perukassa, pienen Pyykkisaaren kupeessa, pitkospuiden päässä, on matala lintutorni, josta voi seurata ajoittain runsastakin lintulajistoa (sorsalintuja, lokkeja, luhtahuitti, härkälintu, ruskosuohaukka, nuolihaukka ym). 

Kohde on palvellut hyvin siellä kävijöitä, mutta aika oli tehnyt tehtävänsä ja lopulta tuli uudistumisen hetki. Toimeen tarttui Vanajavesikeskuksen toimesta Metsähallituksen valtakunnallinen Freshabit-hanke, joka kehittää muun muassa virkistys-  ja ulkoilumahdollisuuksia Natura2000-alueilla, joihin myös Kukkiajärvi kuuluu. Hanke kunnosti Pyykkisaaren lintutornin niin, että työ valmistui lokakuussa 2022.

LintutorniZooom

 

Pitkospuut

Luopioisissa on syntynyt idea uudenlaisesta yhteisen tekemisen muodosta, jossa uudistetaan talkookulttuuria vastaamaan tämän päivän ihmisen tarpeita. Kehittyvä toiminta kantaa nimeä Topparoikka

Pyykkisaaren lintutornin käytön pullonkaulaksi muodostui lintutornille johtavat pitkospuut, jotka olivat huonossa kunnossa. Tästä tuli uudelle Topparoikka –toiminnalle haaste. Mukaan saatiin Pälkäneen kunnan liikuntatoimi, joka tarjosi työssä tarvittavan puutavaran. Marraskuussa toteutettiin viisi yhteistä työmaatapahtumaa, joihin osallistui parikymmentä henkilöä ja työtunteja kertyi yli sata. Ennenkuin lumi satoi vuonna 2022 maahan, saatiin aikaiseksi komeat pitkospuut.

Pitkospuut_topparoikka 

Laavu

Pitkospuiden tekeminen sujui hyvin ja ja se tuotti hyvää mieltä laajemminkin. Katse kohdistui varsinaiseen saareen ja sitä kiertävään polkuun. Syntyi ajatus nuotiopaikasta saaren kalliorannalle. Kunnan liikuntatoimi tuli heti ajatukseen mukaan ja syntyi ajatus laavun rakentamisesta. Laavulle löytyi paikka, pääosa rakennustarpeista saatiin lahjoituksena ja niin oli taas tiedossa uutta yhteistä tekemistä. Keväällä 2022 syntyi sitten kaunis, luontoon ja ympäristöön hienosti sopiva laavu ja tulipaikka.

LaavuTopparoikka

 

Retkelle Pyykkisaareen

Jätä auto laavuparkkiin, hae K-Market Järvikansasta eväät ja kävele Pyykkisaareen. Vietä makoisa eväshetki laavulla ja kuuntele luonnon ääniä.

PyykkisaariPitkospuut

Pyykkisaareen