Mikkola

MikkolaTitle3

Mikkolan Navetta Luopioisissa on jo monelle tuttu tapahtumien näyttämö ja kokoontumispaikka. Sitä pyörittää Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry, joka on vuokrannut kunnalta entisen navettarakennuksen ja keltaisen päärakennuksen. Entinen hämäläinen mahtitalo on edelleen kylän keskipiste ja tarjoaa kohtaamisia, kokemuksia ja elämyksiä kaikille halukkaille.

Mikkola on monipuolisen ja seudulla ainutlaatuisen toimeliaisuuden paikka: on näyttelyitä ja elokuvia, luentoja, kursseja ja konsertteja. Siellä kahvitellaan, pidetään kokouksia, poiketaan puodeissa ja kunnan infopisteessä.

Eri alojen järjestöt ja eritaustaiset, eri-ikäiset ihmiset ovat luoneet Mikkolasta vapaan toimintakentän, jossa kukin voi toteuttaa tavoitteitaan. Navetan toimeliaisuus syntyy yhdessä tekemisestä ja yhteisestä innostuksesta. Innovatiivinen Luopioisten henki sekä yhteistyö Pälkäneen kunnan ja Valkeakoski-opiston kanssa ovat pohjana monipuoliselle kulttuuritoiminnalle. Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina kokoonnutaan navettakahveille, tule mukaan!

Hämäläinen mahtitalo

Mikkolan tilan historia ulottuu ainakin 1500-luvulle asti. Tilan omistajat tunnetaan vuodesta 1543 alkaen, jolloin Kustaa Vaasan tarmokkaat veronkerääjät alkoivat laatia luetteloita tiloista ja taloista kaukaisessa Luopioisten kappeliseurakunnassakin. Vuonna 1922 tila myytiin Luopioisten kunnalle. Kunnan omistuksessa Mikkola jatkoi maanviljelystilana. Siellä viljeltiin ruista, kauraa, ohraa, perunaa, pellavaa, rehujuurikasvia, heinää ja vihantarehua ja pidettiin lypsy- karjaa. Olipa Mikkolassa oma tiilitehdaskin. Mikkolan tilan nykyinen pääosin pystyhirsinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Puurakentamisen nikkarityyliset ihanteet saivat näin Luopioisissa paikallisen, talonpoikaisen tulkinnan.

MikkolaEnnen

Päärakennuksen pohjoispuolella maantien takana sijaitsee v. 1915 rakennettu tiilinen jyvämakasiini. Muodonmuutoksia ry korjasi ja muutti sen näyttelykäyttöön vuonna 2008. Sen jälkeen kauniissa punatiilitalossa on järjestetty kesänäyttelyitä. Mikkolan päärakennus toimi kunnanlääkärin virka-asuntona ja vastaanottotiloina vuodesta 1922 vuoteen 1955 asti. Lisäksi rakennuksessa sijaitsivat myös kirjastotilat. Muutostöiden valmistumisen jälkeen uusittuihin tiloihin muutti Luopioisten kunnanvirasto.

Rakennukset ja pihapiiri edustavat vaurasta hämäläistä talonpoikaista rakennusperintöä ja rakennusryhmä on osa ympäristöministeriön vahvistamaa valtakunnallisesti merkittävää Luopioisten kirkonkylän kulttuurihistoriallista sekä vanhaa raittiasutusta. Rakennus- ja pihapiirikokonaisuus on luokiteltu myös Tampereen Seutukaavaliiton (nyk. Pirkanmaan liitto) vuoden 1990 inventoinnissa sekä rakennushistoriallisesti että miljööarvoltaan maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi.


Pytingin uusi elämä

Keväällä 2013 Pälkäneen kunta vuokrasi entisen kunnantalon Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetalle. Sen jälkeen talossa onkin tapahtunut paljon. Vanhan kauniin talon uusi elämä on alkanut vilkkaasti ja niin paikalliset asukkaat kuin kulkijatkin ovat löytäneet sen palvelut.

PytinkiKooste 

Kuntainfo

Pytingin alakerrassa toimii Luopioisten kuntainfo, josta saat tietoa asumisesta, elämisestä sekä lähipalveluista. Kuntainfossa voi hoitaa myös Vohlisaaren rantasaunan, Rajalansaaren savusaunan ja mökin sekä Seuratalon juhlatilan varauksia sekä avaimia. Kuntainfosta löydät seudun esitteitä ja kattavasti myös Kukkian seutuun liittyvää kirjallisuutta. Kuntainfosta voi vuokrata Mikkolan pihapiirin kokoontumis- ja työskentelytiloja (Mikkolan Navetan luentosali ja Pytingin valtuustosali).

KuntainfoPohja


Valtuustosali ja kahvila Pytinki

Mikkolan päärakennuksessa, Pytingissä, sijaitsevat Kahvila Pytinki, kuntainfo, Kukkian Kädentaitajien myymälä Kulmahuone sekä Koulutettu Hieroja Minna Kankaanpää. Pytingin yläkerrasta löytyy lisäksi aulatilan näyttelytila, entinen Luopioisten kunnantalon valtuustosali, jota vuokrataan kokouskäyttöön kuntainfosta sekä toimistotiloja.

 

PytinkiKooste2

 

Mikkolan Navetta

Mikkolan Navetassa sijaitsevat Käsityökeskus Hilma & Olga, luentosali (vuokraus kuntainfosta), näyttelytila Navettakalleria (vuokraus Hilma ja Olga), rammarinäyttely "Rakasta, kärsi ja unhoita". Rammarinäyttelyssä on myös kattava valikoima vanhoja radiota ja levysoittimia.

HilmaOlga

 NavettaKooste

 

Yhdistysnurkka

Nyt voi myös yhdistysnurkkaa (kokoustilat, keittiö) varata kuntainfosta.
Pytinki KuntaInfo, Museotie 1, 36760 Luopioinen
050 431 6605, kuntainfo@palkane.fi

YhdistysNurkka


Pytingin puisto

Mikkolan sisääntulopiha on puistomainen ja vehreä. Maatilan aikaiset puut ovat enimmäkseen vaahteroita ja koivuja. Päärakennuksen eteläpuolella on aikoinaan ollut puutarha, jossa on ollut mm. runsaasti omenapuita. Puutarhasta on jäljellä muutama omenapuu ja ruusupensas. Pihalle on myöhemmin istutettu useita jaloja havu- ja lehtipuita. Puut on merkitty nimikylteillä arboretumin tapaan. Puistossa kasvaa mm. purppurakuusia, japaninpihtoja, douglaskuusia, visakoivuja, kynäjalavia ja tammia.

PytinginPuisto

 

Mikkolan pihapiiri

Mikkolan pihapiirissä olevat Makasiini ja Aitat ovat kesäisin taidenäyttelytilana. Lisätietoa Muodonmuutoksia ry.
Aittarakennuksen vellikellon soitto kutsuu perinteisesti kuntalaiset ja vapaa-ajan asukkaat kunnan kesäpaiväkahveille kesä-heinäkuun vaihteen lauantaina.

Pihapiiriin liittyy läheisesti myös Pytingin takana sijaitseva kunnan entinen tekninen toimisto, Museotie 3 – josta Muodonmuutoksia ry on vuokrannut taiteilijaresidenssitiloja – sekä Mikkolan makasiinin alapuoliselle pellolle syntyvä Kyläpuistikko OmppuPomppu.

Aitat

 

Kyläpuistikko OmppuPomppu

Tule mukaan kasvattamaan Luopioisten kyläpuistikkoa, jonka jo oraalla oleva nimi on OmppuPomppu. Istuta hedelmäpuu tai marjapensas ja nauti puistikon kasvusta ja siitä,
että saat jakaa hedelmiä ja marjoja kyläyhteisössä. Kysy lisää: Aicha (puh 040 728 8017) ja Seppo (0400 513 664).

Kyläpuistikko Omppupomppu sijaitsee Luopioisten keskustan Isoniityllä, Mikkolan vieressä, Reinon reitin varrella. Reinon reitti on saanut nimensä henkilöstä Reino Luoto, joka oli huumorintajuinen, avulias, moniosaaja ja persoona (ehkä kylähullu), eli tuntui olevan sellainen, kuin ihmiset täällä monesti ovat. Häntä kutsuttiin myös Hetan Reiskaksi, äiti oli koulun keittäjä etunimeltään Edith.

OmppupomppuKooste