Luopioinen

LuopioinenRaitti

LUOVAN RANNALLE PERUSTETTU KYLÄ

1400-luvulla, nykyistä Luopioisten kylää halkoivat Haltianselän ja Rihanselän väliset matalat, vähävetiset salmet. Kukkian pinta oli silloin noin pari metriä nykyistä korkeammalla. Tällaista vähävetistä salmea, jota jouduttiin ylittää luopaamalla, kutsuttiin luopaksi. Nimi "luopio" tarkoittanee paikkaa (vrt. aukio, kasvio) ,jossa on paljon näitä luopia. Sana Luopioinen viittaa sitten mahdollisesti paikan varhaisiin asukkaisiin

Mikkolanlahden ja Rihanselän välisen luovan rannalle, nykyisen Seuratalon tienoille oli rakennettu kaksi taloa, joita myöhemmin alettiin kutsua Isopereeksi ja Mattilaksi. Talojen ympärille rakentui renkien, sotilaiden ja käsityöläisten asumuksia ja näin luovan rannalle oli muodostunut pieni kylä, jota alettiin sijaintinsa mukaan kutsua Luopioiseksi. Kurkistus historiaan.

PIRKANMAAN KAUNEIMMAKSI VALITTU - LUOVA LUOPIOINEN

Luopioisten kirkonkylä on helmi Kukkiajärven kainalossa. Kirkonkylän maisema, kylän raitti, on valittu Hämeen Heimoliiton toimesta Pirkanmaan kauneimmaksi. Luopioisten kirkonkylän raitti kuuluu maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön.  

Luopioisissa on monipuoliset keskustapalvelut, joihin kuuluvat myös päiväkoti, koulu, kirjasto ja terveysasema. Aivan kirkonkylän keskellä sijaitsee Ravintola Liekki, joka on kuuluisa hyvästä ruuastaan ja hienosta kesäterassista ja tapahtumistaan. Luopioisten tori on torstaisin ja lauantaisin tutustumisen arvoinen ostos- ja kohtaamispaikka.

Luopioisten luovuus kumpuaa kyläyhteisön aktiivisuudesta, monipuolisesta osaamisesta, uusien asukkaiden mukanaan tuomista uusista tuulista sekä asukkaiden kiintymisestä seutuun. 

 

Kartta_1920x7

 

MIKKOLAN PYTINKI

Aikaisemmin kunnanvirastona toiminut rakennus on valittu Kuntaliiton toimesta Suomen kauneimmaksi kunnantaloksi.

Rakennukset ja pihapiiri edustavat vaurasta hämäläistä talonpoikaista rakennusperintöä ja rakennusryhmä on osa ympäristöministeriön vahvistamaa valtakunnallisesti merkittävää Luopioisten kirkonkylän kulttuurihistoriallista sekä vanhaa raittiasutusta.

Rakennus- ja pihapiirikokonaisuus on luokiteltu myös Tampereen Seutukaavaliiton toimesta rakennushistoriallisesti ja miljööarvoltaan maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi, joka liittyy ympäröivään kulttuurimaisemaan ja luo itsenäisesti ympäristöllisiä arvoja.

Pytingistä on muodostunut kylän monipuolinen kohtaamispaikka. Se on osa Mikkolan tapahtumakeskusta, johon kuuluvat myös Mikkolan Navetta sekä näyttelytiloina toimivat luhtiaitta sekä jyvämakasiini. Pytingistä löytyy kahvila, Kukkian kädentaitajien myymälä, Kulmahuone. Pytingin kaunis valtuustosali, se Metsolat-sarjasta tuttu, toimii suosittuna kokoustilana. 

Pytingin alakerrassa toimii Luopioisten kuntainfo, josta saat tietoa asumisesta, elämisestä sekä lähipalveluista. Kuntainfossa voi hoitaa myös Vohlisaaren rantasaunan, Rajalansaaren savusaunan ja mökin sekä Seuratalon juhlatilan varauksia sekä avaimia. Kuntainfosta löydät myös kattavasti Kukkian seutuun liittyvää kirjallisuutta. Kuntainfosta voi vuokrata Mikkolan pihapiirin kokoontumis- ja työskentelytiloja (Mikkolan Navetan luentosali ja Pytingin valtuustosali).

PytinkEdustai_1920x720

Pytingin vehreä puisto on kesäisin monen tapahtuman pitopaikka. Näistä perinteisin on kunnan kesäpäiväkahvit kesä-heinäkuun vaihteessa. Se kerää vuodesta toiseen puiston täyteen vaki- ja vapaa-ajan asukkaita nauttimaan kahveista ja hyvästä ohjelmasta.

 

LUOPIOISTEN KIRKKO

Luopioisten kirkko on valmistunut vuonna 1813 ja on ruoveteläisen kirkonrakentajan Matti Åkergrenin rakentama puinen ristikirkko. Katso Kotikirkko-video. Luopioisten kirkko on tullut tunnetuksi hyvänä konserttikirkkona, jonka takia siitä on tullut lukuisten musiikkitapahtumien näyttämö.

Kaksiosainen alttaritaulu kuvaa Jeesuksen ottamista ristiltä ja pyhää ehtoollista. Ne on ostettu hauholaiselta V.E.A. Bosinilta vuonna 1846. Kirkossa olevat muut maalaukset on tehnyt taiteilija Antti Salmenlinna vuonna 1939. Kirkon vieressä olevaan sankarihautausmaahan on siunattu 132 luopioislaista. Sankaripatsaan on suunnitellut Kirsti Liimatainen.

Kirkon urut on rakentanut kangasalalainen urkurakentaja B.A.Thule vuonna 1890 ja ne on entisöity 2004. Urut ovat mukana Sibelius-akatemian historiallisten urkujen listalla. Kirkko on sisäpuolelta peruskorjattu vuosina 1999 - 2000. Vuosina 2008 - 2009 kirkko maalattiin ulkoa ja sen katto uusittiin. Kirkossa on istumapaikkoja noin 800 hengelle.

Kirkko_MarttiSaksala
 
Nykyistä vuonna 1813 rakennettua Kristuksen kirkastuksen kirkkoa edeltäviä kirkkoja tai kirkonomaisia rakennuksia tiedetään Luopioisten kirkonkylässä olleen kolme. Kaksi edellistä kirkkoa sijaitsi nykyisin Vanhana hautausmaana tunnetussa kirkkotarhassa, suunnilleen hautausmaalla olevien kahden hautakappelin välissä. Kirkot olivat vuonna 1735 valmistunut ”Kaikkien Pyhien kirkko”, eli ns. ”Punanen kirkko”, ja sen vuonna 1806 tapahtuneen tuhopolton jälkeen samalle kivijalalle valmistunut väliaikainen ns. Lautakirkko. Lue lisää.
 

LUOPIOISTEN TORI

Luopioisten tori on vilkas kohtaamispaikka torstaisin ja lauantaisin. Erityisesti kesäkautena tori täyttyy myyjistä ja asiakkaista. Ihmiset tulevat viettämään aikaansa torikahvilassa.

Toti_1920x72

 

KULTTUURIKYLÄ

Luopioisissa on ympäri vuoden tapahtumia, konsertteja, luentoja ja näyttelyitä. Tekemistä riittää vapaa-ajalle ja asumiseen on tarjolla erilaisia viihtyisiä ympäristöjä. Kylän elämään on helppo tulla mukaan, ihmisillä on tapana tervehtiä toisiaan kadulla ja kohtaamisiin tuovat rikkautta myös vapaa-ajan asukkaat.

Mikkola on maankuulu tapahtumakeskus, jossa järjestetään ympäri vuoden luento-, taidenäyttely-, elokuva- yms. tapahtumia. 

Tutustu Luopioisten kulttuurireittiin, joka alkaa kuvankauniin Kukkia-järven rannan tuntumasta.

Luentosalissa_1920x72 

YRITYSKYLÄ

Luopioinen on palveluyritysten kylä. Yritysten kirjossa löytyy toimijoita niin rakentamisessa, hyvinvointi- ja terveyspalveluissa, auto- ja kuljetuspalveluissa, juhla- ja kokouspalveluissa kuin harrastuksissa.

Luopioisissa tuotetaan myös palveluita ja tuotteita valtakunnallisille ja kansainvälisille markkinoille. Näitä yrityksiä ovat mm. Artekno, FinnHarr, Kolari-Special, Ramboll, Rescari, Soukkio, Top Greenet, Trendikaihdin ja Vendia Woods. Luopioisten Yrittäjäyhdistys on palkittu monena vuonna Pirkanmaan vuoden paikallisyhdistyksenä ja saanut valtakunnallistakin huomiota.

YritysKooste


KIRKONKYLÄN KOULU

Luopioisten koulu sijaitsee keskustan ja uimarannan välissä, kirkonmäellä. Siinä toimivat perusopetuksen luokat 1-6.

Koulun vieressä on Luopioisten kirjasto. Kirjaston palveluaikojen ohessa kirjaston valikoimia voi hyödyntää myös itsenäisesti palveluaikojen ulkopuolella omatoimiaukioloaikoina. Luopioisten kirjastossa omatoimikirjaston käytölle ei ole ikärajaa. 

Koulun aktiivinen vanhempaintoimikunta toimii yhdyssiteenä koulun ja kodin välillä. Toimikunta on muutenkin mukana kyläkuvassa erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi koulun oppilaat ovat merkittävässä roolissa Luopioisten perinteissä joulunavauksessa, jossa he mm. sytyttävät torikuusen kynttilät.

Koulun yhteydessä toimii myös esikoulu.
Päiväkoti Lumpeennuppu tarjoaa lämminhenkistä varhaiskasvatusta keskellä palveluja ja ympäröivän luonnon mahdollisuuksia.

Piirustuskilpailu_1920x72


LIIKUNTAHALLI

Luopioisten liikuntahalli sijaitsee koulun ja kirjaston vieressä. Liikuntahallilla on kuntosali ja liikuntasali. Liikuntahallin avaimia hoitaa Luopioisten kuntainto. Liikuntahallin läheisyydessä myös tenniskenttä, frisbeegolfrata sekä pienpalloilukenttiä. Koulunmäen perhepuistosta löytyy lisäksi leikkikenttä ja kirjasto. 

Liikuntahalli_1920x720


TIIVIS ULKOILUKYLÄ - AKTIIVISTA VAPAA-AIKAA

Vapaa-ajan harrastuksille antavat loistavat puitteet ympärillä oleva Kukkiajärvi uimarantoineen ja rantalentisturnauksineen. Kukkia Riatloni ja Triathlon tuovat joka kesä satamäärin liikunnan harrastajia ympäri maata Luopioisiin. 

Luopioisten liikuntapuisto on ulkoilun monitoimipaikka frisbeegolfratoineen, maastopyöräpolkuineen ja pururatoineen sekä valaistuine latuineen ja kuntoilulaitteineen. Liikuntapuistossa on myös laavu aivan pururadan tuntumassa.

Pyykkisaari on luontokeidas ihan kävelyetäisyydellä Luopioisten keskustasta Haltianselän Karvialahden pohjukassa. Sieltä on pitkospuut, lintutorni ja laavu.

Rantakeskus_1920x72

 

POTKURIKAISTAT

Kokeiluna alkanut kevyen liikenteen väylien osittainen hiekoitus on jäänyt Luopioisissa tavaksi. Toiminta on hyväksytty valtakunnan tasolla LEX Luopioinen nimeä kantavaksi laiksi.

Kelkkakaistojen myötä on saatu raitille potkureilla liikkuvia ihmisiä, myös pulkkaa kiskovat kiittävät hyvästä luistosta. Potkuttelu on hauskaa, turvallista, käytännöllistä ja helppoa. Lisäksi potkurikaistat pienentävät kevyen liikenteen väylien ylläpitokustannuksia talvikautena.

Potkurikaistat

 

KOHTASIN KULTANI KUKKIALLA

Luopioisilla on erityinen merkitys meidän elämässä. Kesän lopussa, kesäiltojen alkaessa jo hämärtyä, tarinamme sai alkunsa. Täysin lennosta mitään suunnittelematta lähdin pitkän ja helteisen päivän päätteeksi ensimmäistä kertaa ravintola Liekkiin. Astelin  sisään ja mitään arvaamatta joku oli sillä sekunnilla iskenyt silmänsä minuun. Joku pitkä ja komea mies, joka oli viimeistä lomailtaansa tullut viettämään, huikkasi viereisestä pöydästä taivaalla lentävästä satelliitista. Liekkö piti saada jutunjuurta jostain aikaan mutta minähän siitä kuitenkin vallan innostuin, satelliitista vai tästä karismaattisesta miehestä, en ole vieläkään varma. Mutta siitä olen aivan varma että joku tempaisi minut sellaisella voimalla mukaansa että sillä tiellä ollaan edelleen. 

Anna-KaisaJaLari


VALOKUITU YHDISTÄÄ

Luopioinen on osa Pälkäneen valokuituverkkoa, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat sähköiset kauppapalvelut, turva- ja etävalvontapalvelut, hoivapalvelut, videoasioinnin, viihdepalvelut sekä etäopiskelun Kukkian alueella. Verkko on etäisyyksistä ja käyttäjien määrästä riippumaton ja kestää sään vaihtelut. Lue lisää.

ValokuituRaitilla


LUOPIOINEN ON KUKKIAN KYLÄ

Kukkiajärvi on valtakunnallisesti arvokas vesiluontokohde ja vesikasvistoltaan Pohjois-Euroopan edustavimpia järviä. Järvi on kirkasvetinen ja suhteellisen karu. Jylhät kalliorannat, lohkareikot ja kalliopaljastumat ovat järvelle luonteenomaisia.

Luopioisten kirkonkylä on kuin saari Kukkiajärvessä, Rihanselän ja Haltianselän kainalossa. Rajalansaari ja sitä ympäröivät Vähäsalmi ja Hevossalmi liittävät kirkonkylän muuhun Kukkian vesistöön. Luopioisten rantakeskus venelaitureineen on monelle portti kauniin vesistön helmaan. 

Tule mukaan järvialueen rantoja seurailevalle järvireitille, Kukkian kierrokselle, joka yhdistää omaleimaisia ja eloisia Kukkian kyliä!

 

SAPPEEN MATKAILUKESKUS

Sappeen matkailukeskus on lähellä, vain 12 km etäisyydellä Luopioisten keskustasta. Sappeen laskettelurinteet, kesäkauden alamäkipyöräilykeskus, kesäteatteri ja seikkailupuisto sekä tapahtumakeskus Huippu luovat Sappeenvuoresta suositun vapaa-ajanviettokohteen.

Sappeen tarjoamia majoitusmahdollisuuksia voivat hyödyntää Luopioisissa vapaa-aikaansa viettävät ja Luopioisten ulkoilukyläkonsepti tarjoaa kehittyessään täydentäviä mahdollisuuksia myös Sappeen kävijöille.

KukkiaSappee